5/13/2010

Tip: Gone

Hou je ook van een goed boek? Dan heb ik zeker een tip, Gone, van Michael Grant. Dit is een serie waarvan het verhaal steeds doorloopt. In september komt het derde deel van Gone uit. (www.gone.nu voor meer informatie)
Eén boek kost €19,99 maar dat is het zeker waard vind ik.
Je moet wel van dit soort boeken houden, deze serie zit vol spanning, verrassingen en avontuur. Het mooie is dat je heel erg betrokken bent in het verhaal, dit komt doordat er allemaal hedendaagse dingen in voorkomen, zoals iPods, mobieltjes etcetera.

De kaft van Gone ziet er al spannend uit: zilverkleurige letters, donkere foto's en felle lichtflitsen. Is de inhoud van het boek net zo boeiend? Het idee in ieder geval wel. Vooral als je wel eens hebt gewenst dat alle volwassenen even niet meer bestaan, heb je aan het boek een goede. In dit boek gebeurt het namelijk echt.
Dat idee wordt wat minder aantrekkelijk als je onder de vijftien jaar bent. Niet alleen de volwassenen, maar iedereen van vijftien en ouder verdwijnt namelijk. De veertienjarige Sam Temple onderzoekt wat er gebeurd is. Waar komt bijvoorbeeld die grote muur vandaan, die uit het niets in het landschap is verschenen? Pestkop Caine Soren heeft een ander doel: hij wil de macht over de stad hebben. En daar kan hij die onderzoeker niet bij gebruiken. De twee raken meerdere keren in een felle strijd verwikkeld.
Gone leest als een actiefilm. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op en de spanning is bijna voelbaar aanwezig. Je moet alleen wel veel fantasie hebben om je goed te kunnen inleven, want het boek is niet erg geloofwaardig. Zo hebben veel kinderen bijzondere gaven, waardoor ze licht kunnen maken of mensen kunnen verplaatsen.
Door de vreemde gaven en andere onverklaarbare gebeurtenissen lijkt Gone soms op Harry Potter. Het kwaad moet bestreden worden en kinderen zijn helden, of ze nu willen of niet.

NBD|Biblion recensie
Zonder aankondiging blijken alle mensen van vijftien jaar en ouder verdwenen uit de leefwereld van de 14-jarige Sam. Communicatiemiddelen werken niet meer. In de ontstane chaos nemen Sam en zijn vrienden de leiding, totdat een anarchistische bende van de eveneens 14-jarige Caine de stad gaat besturen en een dictatuur sticht. Sam ziet zich genoodzaakt hem tegen te houden, maar vreest voor het moment dat hij zelf vijftien wordt. Dit sciencefictionachtige verhaal biedt een beklemmend beeld van een maatschappij waarin kinderen er alleen voor staan. Naast de grote verhaallijn met Sam als hoofdpersoon, bieden kleinere subplots een perspectief op de gebeurtenissen. Bovennatuurlijke verschijnselen zorgen voor extra spanning. De reacties van de kinderen en de beschrijvingen van soms huiveringwekkende zaken zorgen voor een realistisch karakter. De eindstrijd tussen goed en kwaad biedt een opening voor een vervolg. De geloofwaardige karaktertekeningen, het met vaart geschreven verhaal en de goed ingepaste fantasyelementen nemen de hindernis van het grote aantal bladzijden weg.

(NBD|Biblion recensie, Drs. A. ten Bruggencate)

1 opmerking:

Related Posts with Thumbnails